Rendezvények

Dokumentumfilmes workshop a Sapientiánápr 29, 2013

Sapientia EMTE dokumentumfilmes workshopot hirdet, melynek vezetője Balint Arthur, operatőr, rendező. A neve ismerősen cseng minden erdélyi filmes és filmkedvelő számára, nem véletlenül mivel olyan dokumentumfilmek alkotója, amelyek egyéni meglátással és sok szakmai tapasztalattal készültek Erdélyben az itthon létről, a körülöttünk élő emberekről. A szituációs dokumentumfilmes műfaj képviselőjeként számtalan külföldi fesztiválon ért el sikereket. Filmjei közül megemlíteném a Poros öltöny című dokumentumfilmet, amellyel megnyerte a Film.Dok fődíját 2008-ban és a Dialektus Nemzetközi Filmfesztiválon pedig különdíjat kapott. Az Ikrek című filmjével a 37. Magyar Filmszemle operatőri díját és a diákzsűri fődíjában részesült.

459712_10151884772919689_717990823_o
Bálint Arthur további filmek és díjai:
Kisvárosi mozi
Film.dok. Román-Magyar Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 2007 – legjobb operatőr
Alter-Native 15 – Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, 2008 – különdíj
Csigavár
Kamera Hungária, Budapest, 2005, alkotói díj
Aranykalyiba
35. Magyar Filmszemle, Budapest,2004, operatőri díj, dokumentumfilm kategória
Film.dok. Román-Magyar Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 2006, operatőri díj
Csendország
I. Aranyszem Fesztivál (HSC), 2007, Aranyszem díj, dokumentumfilm kategória.

Jelentkezés: bárki jelentkezhet, akit érdekel a dokumentumfilm készítés és előny, ha valaki szerzett már korábban némi filmes tapasztalatot.

A jelentkezők közül 10 fő kerül kiválasztásra, aki részt vehet a workshopon. A három konkrét alkalmon kívül folyamatos konzultáció fog zajlani telefonon és emailen.

Helyszín: Déva utca – média tanári, Kolozsvár

Témaleírás: Rövid szituációs dokumentumfilm készítése.

Egyszemélyes stábok, ahol az alkotók rendező-operatőr-hangmérnök-vágóként dolgoznak.

Három alkalomra osztott, egyenként két napos, szituációs dokumentumfilm készítésének oktatása.

Időpontok:

Május 11-12
Május 16-18
Május 27-28

TÉMA

Szereplő: Őr

Filmek tervezett hossza: 6 perc.

Téma: Ember és környezete, várakozás közben.

Mindennek van őre, vagy kapusa. Banknak, gyárnak, áruháznak, iskolának, kutyamenhelynek, múzeumnak, víztározónak, rendőrségnek, temetőnek, mozinak, színháznak, kocsmának, templomnak, stb. De akár a házőrző kutya is őrnek számít.

Az őrök figyelnek, akárcsak a megfigyelésen alapuló szituációs dokumentumfilmek készítői. A várakozás művészete könnyebben tanítható ebben a tematikában, mivel nem feltétlen célja ezeknek a rövidfilmeknek a cselekmény megragadása. A kiválasztott szereplők, esetenként órákon keresztül nem tesznek mást, csak helyhez kötötten szótlanul figyelnek. Figyelnek, hogy őrizzék a rendet, kiszűrjék és elhárítsák azokat a problémákat, amik ezt a rendet megzavarhatják. De az is lehet, hogy rutinosan unatkoznak, esetleg az órájukat figyelik, hogy mikor jön a váltás. Előveszik otthonról hozott szendvicsüket, vagy kedélyesen csevegnek a látogatókkal. Dolgoznak nappal és éjszaka, de még hétvégén is.

Gyakorlati előnye ennek a témának, hogy nem annyira a nehezen elsajátítható bravúros kamerakezelés dönti el a film élvezhetőségét, hanem a gondolkodásmód. Másik előnye, hogy szkeccs filmként működhet, ami ebben az esetben azért fontos, mert így nem csak oktatás történik a workshop ideje alatt, hanem végeredmény is születik.

A szkeccs film egyenként lehet száraz, de jól megszerkesztve összességében az őrzés-védés színes palettáját kínálja majd.

Tanmenet:

Május 11-12

2 nap, elméleti és gyakorlati oktatás.

Megfigyelésen alapuló, szituációs dokumentumfimek nyersanyagainak elemzése. A néha, másodperc törtrésze alatti döntés, hogy mikor áll át az operatőr egy másik képkivágásra, az a vágatlan nyersanyag elemzéssel tanulható leginkább. A filmszerűségre törekvés fontos, hogy élvezhetőbbé tegyünk egy történetet, de a forma csak eszköz, amit gyakorlással el lehet sajátítani. Az elemzések után, helyzetgyakorlatokat tartunk, ahol a rendező-operatőr nem tudja pontosan, milyen cselekmények történnek a kiválasztott főszereplőjével, ezért folyamatos improvizálással kell kihoznia a jelenetből a kisfilm lehetséges összevághatóságát.

Május 16-18

2 nap, a választott szereplőkkel forgatott próbafelvételeknek elemzése és filmtervek koncepciónak kidolgozása.

Empátia készségfejlesztés és félkész történet lehetséges variációinak kidolgozása. Dokumentumfilm készítése során fontos, hogy ne döntsük el már az elején, hogyan szeretnénk megmutatni egy történetet, hanem hagyjuk, hogy a történet és a szereplő vigye magával az alkotót. Azért kell alkalmazkodnia az alkotónak a világhoz, amit megfigyel, mert a hitelesség róvására megy a merev, előre kialakult koncepcióhoz való hozzáállás, ragaszkodás.

Május 27-28

2 nap forgatás és vágás.

Kreatív gondolkodás és a filmek nyersanyagának újraértelmezése. A leforgatott nyersanyagok újbóli elemzése a szituációs dokumentumfilm készítése folyamán, nagyon fontos mozzanat, hiszen az eredeti elképzeléseinkhez képest a valóság mindig más helyzeteket hoz létre. A nyersanyag elemzése a vágás előtt fontos, mivel a forgatási helyszzíntől , helyben és időben távolabb több esély van már filmként tekinteni a cselekményekre és észrevenni, ok-okozati összefüggéseket és formai lehetőségeket.

Eredmény: egy hónappal az utolsó találkozást követően min. 7 db fesztivál díj esélyes dokumentumfilm készül el

Jelentkezés feltételek:

Motivációs levél
Szakmai önéletrajz
Linkek illetve wetransferes fileok az előző filmes munkákhoz (ha vannak)

Minden dokumentumot PDF formátumban a tothorsolya@sapientia.ro email címre várjuk.

Jelentkezési határidő:
május 3, péntek este 12 óra
Eredményhirdetés:
május 6 hétfő

A workshopon a részvétel ingyenes.

TERVEK, REMÉNYEK, KAMERÁS SZEMÜVEGEKmárc 8, 2013

Éves közgyűlését tartotta meg az Erdélyi Magyar FilmszövetségTudósítás

Bogya Bíborka beszámolója a Filmtett honlapján

A két éve alapított szervezet célja érdekképviseletet biztosítani az erdélyi magyar filmkészítőknek, elősegíteni munkájuk minden fázisát, kezdve az anyagi keretek előteremtésével, a forgatáson keresztül a forgalmazás és bemutatásig. Az éves közgyűlést sajtótájékoztató követte, amelyben beszámoltak eddigi eredményeikről, vázolták a további terveiket, valamint díjat nyújtottak át három tiszteletbeli tagjuknak, Buglya Sándor filmrendezőnek, valamint Durst György és Muhi András producereknek.

2013. február 16-án a Sapientia egyetem Óváry-termébe igazgatótanácsi gyűlésre érkeztek sokan az Erdélyi Magyar Filmszövetség (EMF) immár több, mint 50 tagjából. Az EMF vezetősége Lakatos Róbert, Bálint Arthur és Krézsek (Felméri) Cecília alapító tagokból áll, akik mindannyian sikeres erdélyi filmkészítők, illetve összeköti őket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészeti szakja is, ahol tanárként segítik a kezdő filmeseket. A szervezet egyaránt áll végzett sapientiás hallgatókból, tévészakemberekből, hazai és külföldi professzorokból, rendezőkből, operatőrökből, gyártásvezetőkből, forgatókönyvírókból – olyan tehetséges szakemberekből, akik szívükön viselik a hazai filmgyártás sorsát, és változtatni szeretnének rajta.

A három órás zártkörű megbeszélést a sajtó jelenlétében foglalta össze Lakatos Róbert, akinek Személyi figyelő című, Bálint Arthurral készített legutóbbi játékfilmjét nemrég mutatták be a kolozsvári közönségnek. Az elmúlt két év egyik legfontosabb teljesítménye a közös eszközpark létrehozása volt, amelyet a tagok bármikor igénybe vehetnek, magánfelszerelésüket megosztván egymással az EMF honlapján, vagy a filmszövetség saját eszközeit bérelvén bizonyos feltételek fejében. Szándékukban áll ugyanakkor lehetőségeikhez mérten bővíteni a meglévő felszerelést.

Erdélyi Magyar Filmszövetség - közgyűlés, 2013

A következő érdemleges napirendi pont a filmek finanszírozását illette. A szövetség már korábban megkereste a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA), hogy a határon túli  magyar filmes szervezetek is pályázhassanak filmterveikkel. Az elődként működő Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ugyanis korábban állampolgársághoz kötötte a támogatást, de ötévenként a határon túliak is lehetőséget kaptak a finanszírozásra, ami viszont korántsem volt elég. Az EMF hatékonyságát dicséri, hogy közbenjárására ezentúl minden MTVA-s pályázaton indulhatnak erdélyi filmkészítők.

Megoldásra vár ugyanakkor, hogy az elméleti lehetőséghez mérten nagyon kevés erdélyi filmterv kapta meg a valós támogatást. Ezt orvosolandó, az EMF vezetősége találkozóra fogja meghívni az MTVA-t, hogy közös megbeszélésen dolgozzák ki egy sikeresebb pályázás forgatókönyvét. Ezen kívül fel szeretné venni a kapcsolatot több határon túli szakmai szervezettel is, hatékonyabb együttműködés reményében.

Lényegénél fogva az Erdélyi Magyar Filmszövetség nem csupán az anyaországi, hanem a romániai támogatásokhoz is reményeket fűz. Lakatos Róbert szerint a román pályázati rendszer demokratikus, de a már befutottaknak kedvez, kezdő filmkészítőként nem könnyű anyagi juttatáshoz jutni. Korábbi próbálkozások ezen a téren is történtek, viszont még tisztázni kell bizonyos kérdéseket, és konkrét személyek megkeresésével kell folytatni ennek a kapcsolatnak a kiaknázását. Felmerült ugyanakkor a guerilla-marketing filmes verziójának lehetősége is, amely szerint sikeres üzletembereket kell szponzorálási lappal megkeresni, és olyan ajánlatot tenni nekik, ami mindkét fél számára gyümölcsöző lenne.

Újabb probléma a már elkészült filmek forgalmazási lehetősége. A fesztiváloztatáson kívül felmerült egy másik opció is. Ez egy olyan műsorsáv kérése, amelyben az erdélyi dokumentumfilmeket is bemutatják, pályázati alapon pedig még gyártásban levő filmekhez is lehetne támogatást szerezni.

A hatékonyabb szervezés érdekében az EMF különböző szakosztályokra akarja lebontani tevékenységét, ahol egyes tagok a bürokrácia hátráltató ereje nélkül, közvetlenül tárgyalhatnának a konkrét problémáikról és megoldásaikról. Jelen pillanatban a televíziós- és diákszakosztály létrejötte aktuális, de le akarják fedni a filmkészítés minden területét.

Lakatos Róbert ezekre a konkrét feladatokra tért ki újságírói kérdésekre válaszolva, kijelentve, hogy nagyon konstruktív pár órát töltöttek el, amely sok jó ötletet és új javaslatot termelt. A meghívott politikusok közül Mátis Jenő (EMNT) képviseletében köszöntötte a szervezetet felajánlva pártja irodáit, infrastruktúráját és humán erőforrásait a Filmszövetség segítsége érdekében.

Erdélyi Magyar Filmszövetség - közgyűlés, 2013 (2)

A közgyűlés utolsó napirendi pontja a tiszteletbeli tagok méltatása és díjazása volt. Bálint Arthur Buglya Sándor filmrendező erdélyi vonatkozásait emelte ki (többek között itteni származását és a Sapientia működésében vállalt oroszlánrészét), kijelentve, hogy tanárként végtelen türelemmel javítja fel a kezdő filmesek munkáit, és a rengeteg forgatási szerepen túl még a tábori orvos munkakörét is elvállalhatja – Buglya Sándor végzettségére utalt viccesen. Krézsek Cecília méltatta Muhi András producer érdemeit, kiemelve, hogy neki köszönhetően jött létre a rendszerváltás utáni három egészestés erdélyi magyar film egyike. Zágoni Bálint, a Filmtett menedzsere, Durst György gyártásvezető méltatásával készült (ahogy humorosan megjegyezte, tévedésből 20 oldalban), akiről elmesélte mennyire lankadatlanul kampányol annak érdekében, hogy újra létre jöjjön egy olyan filmes műhely, mint régebben volt a Balázs Béla stúdió, a pályakezdő filmesek tere.

A díjazottak egy-egy beépített kamerával ellátott szemüveget és emléklapot vehettek át, amivel nemcsak a szervezet, hanem ők maguk is megörökíthették ezt a napot, szó szerint is saját szemüvegükön keresztül. Köszönő beszédjében Buglya Sándor az egyéni cselekvés fontosságát emelte ki: „az én legfőbb tapasztalatom az elmúlt 47 évből, hogy mindig úgy gondoltam, valamit kéne csinálni, és elkezdtem csinálni”. Muhi András kijelentette, hogy ha segíthetett, akkor nagyon örül neki, bár segíthetett volna többet, „és ha még helyzetben leszek valaha, akkor sokkal többet fogok segíteni” – ígérte a producer. Durst György felajánlotta a következő Filmtett-tábornak a kamerás szemüvegét, valamint reményeit fejezte ki a Filmszövetség sikerességét illetően, hiszen „együtt azért egy kicsivel többre lehet menni”.

Erdélyi Magyar Filmszövetség - közgyűlés, 2013 (3)

A közgyűlést követően a Filmszövetség a Bulgakov kávézóba tette át a székhelyét, ahol gulyáspartival egybekötött sörözés során folytatódott az erdélyi magyar film jövőjének kötetlen taglalása. Mindezeket egybevéve úgy tűnik, az EMF-nek sikerült egy olyan keretet létrehozni, amely összefogja és támogatja az erdélyi filmkészítők nagy ambíciókkal rendelkező, de segítséget igénylő csoportját.

Személyi Figyelő – Lakatos Róbert és Bálint Arthur új közös kisjátékfilmjének teszt-bemutatójafeb 4, 2013

szoorolapFebruár 7-én, este 20.00 órától került bemutatásra Lakatos Róbert és Bálint Arthur új kisjátékfilmje, a Személyi Figyelő, az Erdélyi Magyar Filmszövetség és az Erdélyi Magyar Írok Ligájának közös szervezésében. A vetítés a Bulgakov Irodalmi Kávéház fedett teraszán lesz, az alkotók rendhagyó estét ígérnek.

Az est meghívottja Nagy Koppány Zsolt író, akinek novellája alapján készült a kisfilm. A film, akárcsak a novella, egy személyi figyelőt avat főszereplőjévé, akinek legnagyobb tehetsége abban áll, hogy láthatatlan marad „áldozatai” előtt. Jelentéseket ír az alanyok hétköznapjairól, rutinos vagy éppen legfurcsább szokásairól anélkül, hogy leheletnyi nyomot hagyna maga után.

A főszerepeket Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba, Boros Lóránd, Popa Elena és Kovács Ferenc játssza.

Az alkotók mindenkit szeretettel várnak ennek az önreflexív és önironikus hangvételű, a horror és a thriller műfajával dacoló, slasher film bemutatására.

A bemutató teszt-vetítés lesz, a nézők reakciója láttán még alakulhat a végleges verzi.

Az est házigazdája: Karácsonyi Zsolt.

Nyári workshop Selmecbányánjún 1, 2012

Idén ötödik alkalommal rendezik meg  Selmecbányán a nyári workshopot, ahova romániai fiatal résztvevők jelentkezését várják a szervezők.

További részletek a rendezvény hivatalos weboldalán találhatóak: www.mphilms.sk