Magunkról

A Filmszövetség bemutatása

Az utóbbi években, Erdélyben, örvendetes módon, egyre több a filmes és egyre több a nemzetközi filmes siker is. Ennek egyik fő oka, hogy a Sapientia Egyetemen most már hét éve, a Babes Bolyai Tudományegyetemen négy éve folyik filmes oktatás magyar nyelven, ami azt eredményezi, hogy évente körülbelül 20 filmes végez. A filmeseknek ugyanakkor filmkészítési lehetőségekre van szükségük. Emiatt egyre aktuálisabbá vált egy érdekképviselet létrehozása, különösen, hogy az utóbbi években, amikor a legtöbb filmes támogatásra lenne szükség az egyre erőteljesebben előretörő fiatal generációnak, ezek beszűkültek a Magyar Filmtörvény alkalmazásának, valamint a Román Filmközpont pályázati stratégiájának következményeként. Ezért, 2011. február 23-án bejegyeztük a Kolozsvári Bíróságon az Erdélyi Magyar Filmszövetséget (Asociatia Cineastilor Maghiari din Transilvania).

Az Erdélyi Magyar Filmszövetség érdekképviseleti szakmai szervezet, mely a magyarországi és a romániai kultúrpolitika felé is képviseli az erdélyi magyar filmesek érdekeit. Az Filmszövetség célja, hogy az erdélyi magyar filmesek két lábon álljanak, ne pedig két szék közt a pad alá kerüljenek, mint ahogyan ez mostanáig gyakran megtörtént.

A Filmszövetség alapító tagjai Krézsek (Felméri) Cecília, Lakatos Róbert, és Bálint Arthur, mindhárman a Sapientia EMTE Film, fotó, média szakának főállású oktatói, valamint aktív és több éve jól működő erdélyi magyar filmes szervezetek tagjai (a kolozsvári Argó Audiovizuális Egyesület, a székelyudvarhelyi Transikon Egyesület). Az alapító tagok szakmai életrajzait külön csatoljuk.

A Filmszövetség létrejötte után, a szövetséghez csatlakoztak más filmes szervezetek tagjai is, mint a Filmtett Egyesület, Spotfilm KFT, Video Pontes Alapítvány, stb. Jelenleg 35 rendes tagot számlálunk, a tagok létszáma folyamatosan növekszik, most van alakulóban a televíziósokat képviselő Televíziós Szakosztály és a Diákszakosztály.

A Filmszövetség eddigi legfontosabb eredménye, hogy az MNHH (Magyar Nemzeti Hírközlési Hatóság) képviselőivel folytatott egyeztetés után sikerült elérnie, hogy a határon túli magyar filmes szervezetek is indulhassanak az MTVA (Médiaszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap) pályázatain. Ez azért nagyon jelentős eredmény, mert az elmúlt években ilyesmi lehetetlen volt.

A soron következő sürgős lépések, hogy ugyanezt elérjük a többi, filmgyártást támogató szervnél is: az NKA-nál, Nemzeti Filmalapnál, stb. illetve, hogy elérjük azt, hogy a Magyar Filmiroda a határon túli magyar filmes cégeket is regisztrálja, hiszen nem csak az utóbbi években, hanem jelenleg is ez a regisztráció az akadálya annak, hogy az erdélyi magyar filmesek indulhassanak a magyarországi filmes pályázatokon.