II. ERDÉLYI MAGYAR FILMTERMÉS ÉS FILMES SIKEREK A RENDSZERVÁLTOZÁS UTÁN

A magyarországi és romániai fesztiváleredményeket tekintve az erdélyi magyar filmalkotók művészi színvonalban nem maradnak el magyarországi és román kollégáik mellett – hiszen, hogy csak a magyar mustra legjavát említsük, itt van Bálint Arthur kétszeres Aranyszem operatőri díjas (a magyar operatőrök társaságának díja) dokumentumfilm kategóriában, és kétszeres Magyar Filmszemle operatőri díjas (ugyancsak dokumentumfilm kategóriában), Bertóti Attila – aki a Kecskeméti animációs film fesztivál rövidfilm kategóriájának a díjasa, Felméri Cecília – a Magyar Filmszemlén a legígéretesebb fiatal tehetség díjának tulajdonosa, Bálint Ibolya – ugyancsak Magyar Filmszemle különdíjas dokumentumfilm kategóriában, vagy Lakatos Róbert, Magyar Filmszemle fődíjas kisjátékfilm kategóriában és a Magyar Filmkritikusok díjazottja dokumentumfilm kategóriában. De román pályán is, Felméri Cecíliát már két ízben jelölték Gopo díjra (a román filmszakma díja), magyarul beszélő Mátyás királyról szóló filmjével megnyerte az Animest romániai nemzetközi animációs filmfesztivál „Legjobb román animációs film díját”, előtte való évben Bertóti Attila nyert különdíjat ugyanezen a fesztiválon, illetve a Sapientia EMTE filmes szakának produktumai sorra nyerik a román diákfilm és rövidfilm fesztiválok díjait a nagy múltú bukaresti filmes szak diákjaival azonos arányban, messze maguk mögött hagyva a többi négy fiatal romániai filmes szak diákjait.

A fentebb említett pozitív eredmények ellenére, csak nagyon kevés erdélyi magyar filmnek sikerült kijutnia jelentős nemzetközi filmfesztiválra – ugyanis a legtöbb erdélyi film, a finanszírozás hiánya miatt, alacsony költségvetésből, olcsó technikával készül, és emiatt nem felel meg az A és B kategóriás filmfesztiválok technikai követelményeinek. Pl. kisjátékfilm kategóriában csak Felméri Cecília Kakukk című kisjátékfilmjének sikerült kijutnia A mar del Plata A- kategóriás és az Varsói A kategóriás filmfesztiválokra, illetve Végtelen percek című kisjátékfilmjének a Locarnói A kategóriás fesztiválra – azonban Felméri Cecília esete kivételes, mindkét filmje magyar-román koprodukció, technikai színvonalát a magyar fél által hozott felszerelés biztosította.

Nagyjátékfilm terén pedig csupán három alkotónak sikerült összehoznia egészestés mozifilmet. Az egyik Tompa Gábor (a kolozsvári magyar színház igazgatója), aki 1999-ben készítette Kínai Védelem című filmjét, a második Lakatos Róbert, akinek Bahrtalo! – Jó szerencsét! Című filmje Eropa Cinemas Label díjat nyert az A kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, a harmadik pedig Jakab Benke Nándor, aki az Antigoné című egészestés vígjátékot készítette.

Összefoglalásként azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a támogatottság meglepően jó arányban lett kihasználva, illetve sajnálatunkat fejezzük ki az iránt, hogy több kitűnő film technikai színvonala nem üti meg a nemzetközi élmezőny technikai mércéjét – miközben a művészi mércéjét nagy valószínűséggel átlépné.

Hozzászólás

*
*