Hírek és Események

Eszközpark bővítés

Kép


Örömmel tudatjuk, hogy a Bethlen Gábor Alap által nyújtott működési támogatásnak köszönhetően a 2017-es évben egyesületünk eszközparkja tovább búvült a következő felszerelésekkel:  4K-s Panasonic kamera, kamera akku, akku töltő, 2 db 128 Gigás memóriakártya, fotó szkenner, spotmérő.

picture1 picture2 picture3

Felszerelésünk továbbra sem bérelhető. Csak a tagok használhatják. Eszközparkunk fő célja segítséget nyújtani a szűkös költségvetésű művészi jellegű filmes produkciók elkészüléséhez. Előnyt élveznek azok a filmes produkciók, amelyek már rendelkeznek gyártási támogatással valamilyen filmgyártást finanszírozó fórum részéről (pl. MTVA vagy Media Desk). Más jellegű munkákra (pl. bérmunkákra) csak olyan tagok vehetik igénybe, akik ingyen vagy jutányos áron résztvettek más, az EMFSZ által támogatott film elkészítésében, illetve akik aktívan résztvesznek egyesületünk működtetésében. Megfelelő szakképesítéssel nem rendelkező tagjaink csak akkor vehetnek igénybe felszerelést, ha előzően résztvettek évente megrendezett felszereléshasználati workshopunkon (pl. rendező vagy vágó nem kérhet ki kamerát, mert nem az illető felszerelés használatára szakosodott).

 

5. Kolozsvári Magyar Filmnapok- Filmhíd szekcióaug 17, 2014


Helyszín: Művész mozi (Universităţii/Egyetem u. 3. sz.)

Hétfő, augusztus 18.

20:00-LIVE PERFORMANCE

Tranzit Ház

kolozsvári történetek köré élőben épülő elektronikus zene

Előadó: Yank, Sebők Maya

Kedd, augusztus 19

11:00 Rajzfilm. 120’

Házigazda: Csipike és Kukucsi

13:00 Dreampire és Filmkocka (Mindenkinek van egy története – Legyen film az életedből!) – projektbemutató

17:00 Best of Sapientia II. A Tiff helyi versenyének nyertes filmjei:

2010 Visky Ábel: Éjszaka a földönKolozsvár, Visky Sámuel: Parttalan

2011 Pünkösti Laura: Játékszer

2013 Bántó Csaba–Iszlai József: Eleven töredék

2014 Gábor Lóránd: 36-os adidasz

Beszélgetés a jelen levő alkotókkal. Moderátor: Virginás Andrea

A vetítést állófogadás követi.

Szerda, augusztus 20.

11:00 Rajzfilm – Süsü, a sárkány. 120’

Házigazda: Csipike és Kukucsi

Díszvendég: Bodrogi Gyula

13:00 Nekem Budapest – a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem diákok szkeccsfilmje –

én/kolozsvár projekt bemutatása

Házigazda: én/kolozsvár tagjai

15:00 Xantus Gábor: Tört kövön. Emlékképek a Házsongárdi temetőből - Dokumentumfilm, 55 perc

17:00 Szajki Péter: Nejem, nőm, csajom - színes, magyar romantikus vígjáték, 91 perc, 2012

Helgának (Schell Judit), a sztár-műsorvezetőnek egyre gyanúsabb, hogy sármos szerelme nem engedi át a hálószoba küszöbén. Szilvi (Lovas Rozi), a holtomiglan-holtodiglan kimondására vágyó fiatal nő egy különös parti kellős közepén találja magát jövendőbelijével. Vera (Gubik Ági) nem szeretne választ adni férjének a nagy kérdésre: vajon kire ütött ez a gyerek? Flóra (Tompos Kátya) pedig nyomozni kezd hittantanár férje után. Négy nő különböző élethelyzetben, de hasonló problémákkal.

Trailer:

Csütörtök, augusztus 21.

11:00 Székelyföldi legendárium

Házigazda: Csipike és Kukucsi

Meglepetésfagyizás Firtossal és Zetével

www.legendarium.ro

15:00 Vers és film – rövidfilmek slammerekkel (Szőcs Petra: Kivégzés, Sapientia EMTE-vizsgafilmek: Gábor Lóránd: Zoltán, Ugron Réka: Amit gondolok az egészről, Halmen József: Kliens, Besenyei Katalin: Ingatlan, Vajda Ákos: Árnyak)

slammerek: Márkus András, Kocsis István, Horváth Benji

17:00 Szaladják István: Madárszabadító, felhő, szél. Színes, feliratos, magyar filmdráma, 93 perc, 2006

Oroszország. Vászka, a parasztfiú a szerelméhez tart. Az úton találkozik egy különös emberrel, akiről nem tudja pontosan eldönteni, hogy zarándok, csavargó vagy csak egy szent bolond-e. A találkozás hatására megváltozik az élete.

Péntek, augusztus 22.

11:00 Rajzfilm. 120’

Házigazda: Csipike és Kukucsi

13:00 MPhilms selmecbányai nyári workshop bemutató – Best of

15:00 Vetítés a Sapientia EMTE 2014-ben végzett hallgatóinak államvizsgafilmjeiből: László Barna: Jég alatt, Lőrincz Lóránd: Borica, Nagy Orsolya: Lepkegyűjtő, Székely Előd-Fekete Lajos: Akasztófa (összesen 60 perc)

A vetítést követően beszélgetés a jelen levő hallgatókkal

Moderátor: Virginás Andrea

17:00 Sós Ágnes: Szerelempatak. Magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2013

Egy kis erdélyi faluban vallanak idős asszonyok rég letűnt vagy ma is élő szerelmi, szexuális életükről.

Trailer:

Szombat, augusztus 23.

13:00 Rajzfilm – Süsü, a sárkány. 120’

Házigazda: Csipike és Kukucsi

16.00 Dreampire Színház – (álom-improvizációs performansz)

A Dreampire Színház egy 2012-ben indult audiovizuális álomgyűjtő projektből, a Dreampire-ből nőtte ki magát, mely egy különböző nemzetiségű emberek álmaiból épülő internetes közösségi archívumon dolgozik. Az archívum álmaikat elbeszélő emberek felvételeiből áll, eddig több mint 3000 álom került be a gyűjteménybe többek között Budapesten, Kolozsváron, Berlinben, Londonban és Jakartában.

A performansz alkalmilag összejövő színészekből, táncosokból, zenészekből áll. Az előadás folyamán a közönség által összeírt álmokat konferanszié olvassa fel az alkotóknak, akik egy instant improvizáció keretében játsszák el a nézők álmait.

Még több információ és álom: itt

17:00 A FilmHíd szekció záróestje: Házasságból elégséges (fekete–fehér, magyar vígjáték, 85 perc, 1961), díszvendég: Bodrogi Gyula, Moderátor: Virginás Andrea

Szöszi és Árpi nagyon szeretik egymást. A lány fodrász, a fiú cukrász. Szöszi szülei elváltak, a lány nagyanyjánál lakik. Árpi szereti a szüleit, de régóta haragszik sógorára, akiről tudja, hogy szeretőt tart. Pista Árpi ellen fordítja a szülőket, és a veszekedés után a fiú elhatározza, hogy elköltözik otthonról. Aztán még jobb ötlete támad: házasodjanak össze Szöszivel. A lány ugyanolyan hebrencs, ezért rááll a házasságra. Nyár van, Árpiék Csúcs-hegyi nyaralójába költöznek. Azonban nincsenek felkészülve az önállóságra, így gyakoriak köztük a konfliktusok. Csúnyán összevesznek, és Szöszi hazaköltözik. Árpit legnagyobb meglepetésére apja beszéli rá, hogy béküljön ki a lánnyal. Szöszi először duzzog, de szerelme legyőzi a sértődést. Megpróbálják újra, együtt.

A vetítést állófogadás követi.

A Kolozsvári Magyar Filmnapok szervezői: Erdélyi Magyar Filmszövetség, Tranzit Alapítvány, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Partnerek: Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, Igen, tessék! Egyesület, Erdélyi Magyar Filmszövetség, Filmtett, Kolozsvári Televízió, Minimum Party, Sapientia EMTE, Transindex, Video-Pontes, Babeș-Bolyai Tudományegyetem–Színház és Televízió Kar, Paprika Rádió, Transindex, „45 éves a Magyaradás”

magyar napok

Támogatók:

Bethlen_Gabor_Alap

1293071_nagy

Az Erdélyi Magyar Filmszövetség eszközparkjáróljún 7, 2014

sitelogo_tamogatasok2013-ban, a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT eszközbeszerzési és meghívásos működési támogatásából, tovább bővült az EMFSZ filmes eszközparkja.

Így a hangtechnika terén, a már meglévő Sennheiser ME67/K6 puskamikrofon és mikroport mellé sikerült beszerezni mellé, sikerült beszerezni egy ME66/K6 mikrofont, hozzávaló Rycote szélvédő zeppelint és szőrmét, valamint egy Tascam DR D60-as hordozható hangfelvevőt.

A képtechnika terén pedig a már meglévő GoPro II-es kamera és tartozékai, illetve a Canodn 5D Mark II-es fényképezőgép vízhatlan tokja és a tokhoz alkalmas objektív, valamint a további full frames Canon széles és normál látószögű, valamint teleobjektívek mellé sikerült beszerezni egy BlackMagic Pocket kamerát, 3 db különböző látószögű Micro 4/3-as foglalatú objektívvel, valamint 3 db Sony NEX foglalatú, nagy fényerejű Sigma objektívet (széles-, normál- és keskeny látószögű objektívek).

A filmszövetség rendelkezésére álló felszerelést a tagok a belső használati szabályzat alapján használhatják, elsősorban saját alkotói munkájukhoz. A felszerelés használatáról az igazgató tanács dönt. Elsősorban olyan filmek elkészüléséhez járulunk hozzá, amelyek már nyertek valahonnan gyártási támogatást. Ugyanakkor olyan tagok is használhatják a felszerelést (bármilyen nemű saját munkájuk érdekében), akik ingyen munkát vállaltak más tagok művészi alkotásaiban, vagy munkájukkal hozzájárultak a filmszövetség programjaihoz.

A kedvezményezettek, a filmszövetség felszerelésével készített munkáik stáblistáján, a támogatók kategóriában, az EMFSZ logóján kívül kötelesek feltüntetni a BGA Zrt. logoját is, ugyanis az EMFSZ teljes felszerelése a BGA Zrt. támogatásából származik.

FILMJUS pályázat – forgatókönyvírás, filmfejlesztés, filmelőkészítésjún 28, 2013

A FILMJUS Alapítvány pályázatot hirdet műfaji megkötöttség nélkül forgatókönyvírásra vagy fejlesztésre, filmelőkészítésre. A pályázatra fordítható összeg: 12.000.000.- Ft
A pályázat célja, hogy eredeti, magyar művek szülessenek. Alapítványi támogatást nyújtunk a pályázaton nyertes alkotóknak, az alkotói munka feltételeinek javításához, forgatókönyvük megírásához, vagy annak előkészítéséhez (terepszemle, stb.)
 
Határidő: 2013. szeptember 16.
 
A pályázatokat postán a FILMJUS ALAPÍTVÁNY (Filmes Ház, 1092. Budapest, Ráday u. 31/K.) címére küldjétek, vagy ugyanott személyesen lehet leadni munkanapokon 10-16 óráig, pénteken 13 óráig a FILMJUS Alapítvány irodájában. (Panyi Zsuzsa tel: 0630/380-43-369)
További információ: http://www.filmjus.hu/

Nyári alkotótábor Szlovákiábanmáj 16, 2013

Az angol nyelvű felhívás:

TOPIC: LOVE

31st July – 11th August 2013, Banská Štiavnica

The 6th Summer Workshop MPhilms is designed for 20 young people in the age of 15 to 25 interested in film, photography and performance, coming from Slovakia, Hungary, Romania, Poland and Czech Republic.

Individual workshops:

  • VIDEO AND EXPERIMENTAL FILM – lecturers: Peter Kerekes and Alexandra Gojdičová
  • VIDEO AND EXPERIMENTAL FILM – lecturers: Róbert Lakatos and Arthur Bálint
  • PHOTOGRAPHY – lecturers: Juraj Fifik and Tomáš Manina
  • PERFORMANCE ART – lecturers: József Juhász R. and Nastja Säde Rönkkö

During each workshop, the participants would develope their skills creatively and shape their ideas into a final form. With the practical exercises they learn ways to express in film, photography and performance art. Both theoretical and practical part of the workshop would fill up the gap existing in education in Slovakia, unlike in the other countries, and that is media education and related fields. The work of participants would result in accomplished performances, video-films and photographs, which are to be presented on 9th August 2013 during our main partner’s event - Summer Film Seminar 4 Elements(www.4zivly.sk). The expected number of viewers is a real challenge for the participants of the workshop. Authors get immediate feedback that could contribute to their artistic future work. Later on, all the works will be presented on the MPhilms web site www.mphilms.sk.

Workshop participants get passes for the Summer Film Seminar 4 Elements that allow them to attend every activity of the seminar. They get to watch interesting Slovak and world cinematography art works (of the same topic – LOVE) with the introductions of well known lecturers.

Please, send your application to workshop@mphilms.sk. Don’t forget to note your name, age, address and telephone number.  Also, include one page essay about yourself,

THE FINAL DEADLINE TO SEND YOUR APPLICATION IS 15TH JUNE 2013.

Costs: The participant’s fee is 130,- € for Slovak participants and 100,- Eur for international participants (since the travel costs are to be covered individually, travelling from abroad is more complicated), and is to be paid by bank transfer after our confirmation. The fee includes accommodation and meal 3 times a day from 31th July to 11th August 2013, all the equipment necessary for the artwork (cameras, editing equipment etc.) and Film seminar 4 Elements pass.

Place: Summer Workshop MPhilms 2013 takes place in Banská Štiavnica in the multifunctional Scout House (www.skautskydom.sk). All participants are accommodated here together with the workshop lecturers and organizers. The house also offers room for work (editing rooms, art studios). The meal is provided in a restaurant nearby, breakfast directly indoors.

Project Authors and Producers: Marek Leščák and Mátyás Prikler

ContactKatarína Krnáčová workshop@mphilms.sk +421 944 33 88 23, +421 905 384615

A tábor honlapja: http://mphilms.sk/en/workshop/summer-workshop-mphilms-2013

Facebook: https://www.facebook.com/MPhilms

Az EMFSZ produceri-gyártásvezetői szakosztályának alakuló gyűlésemáj 7, 2013

2013. május 11-én délután 18:00 órai kezdettel tartja az alakuló ülését az EMFSZ produceri-gyártásvezetői szakosztálya az Insomnia kávézó emeleti 4-es szeparéjában.

18:00-19:00 alakuló gyűlés
19:00-22:00 Dr. Muhi András producer, a budapesti Inforg Stúdió vezetője, tart egy előadást, amelynek keretén belül eddigi produceri tapasztalatait osztja meg az újonnan alakult szakosztály tagjaival.
Ezt baráti beszélgetés, szakmai eszmecsere követi.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/410805842359582/

FELHÍVÁS – az Erdélyi Magyar Filmszövetség Forgatókönyvíró Szakosztályának alakuló gyűlésemárc 12, 2013

2013 március 18-án, hétfőn este 19.00 órakor kerül sor az Erdélyi Magyar Filmszövetség Forgatókönyvíró Szakosztályának alakuló gyűlésére, Kolozsvárott, az Insomnia Kávéház galériatermében (Egyetem u. 2 szám).

Javasolt napirend:

1. A forgatókönyvíró szakosztály működésének, programjának ismertetése

2. Választmány

3. Tagfelvétel

4. Szakmai egyeztetés

5. Egyebek

Alapító tagok:

Jakab-Benke Nándor filmrendező, forgatókönyvíró

Szántai János forgatókönyvíró, producer

Zágoni Balázs filmrendező, producer, forgatókönyvíró

 

Nagyszebeni Magyar FilmNapok – MŰSORmárc 8, 2013

2013. március 9–17.

Második alkalommal szervez Magyar FilmNapokat a nagyszebeni magyar közösség. A március 9-17. közötti eseménysorozat keretében március 11-én a Kulturális Iroda és Központ megalakulásának születésnapját is megünneplik az intézmény munkatársai, mint ahogyan a Március 15. Nemzeti Ünnep alkalmából szervezett tiszteleti kegyeletek letételére és ünnepi műsorra is sort kerítenek. A kilencnapos filmszemle egy-egy kiemelkedő alkotását a Nagyszeben környéki településekre is eljuttatják.

A részletes műsort alább olvashatják. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Banner_01_b

 

A részletes műsor ITT olvasható.

Felméri Cecília ismét versenyben a Gopo díjértfeb 27, 2013

Felméri Cecília legújabb kisjátékfilmje, a Boldogságpasztilla (Pastila fericirii) bekerült a legjobb kisjátékfilmnek járó Gopo díjért vívott küzdelem élmezőnyébe. A 12 perces alkotás (producer Sorin Botoșeneanu, gyártó UNATC – Bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem) már besöpört egy elismerést: a bukaresti Cinemaiubit Nemzetközi Diákfilmfesztiválon (2012) elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. A Boldogságpasztillában olyan ismert román színészeket láthat viszont a néző, mint Adrian Titieni, Oana Ioachim, Tania Popa, Adina Cristescu, Virgil Aioanei vagy Dana Voicu.

Felméri Cecília immár harmadszor versenyez a legjobb kisjátékfilm Gopo díjáért. Korábban a Kakukk (2009), illetve a Mátyás, Mátyás! (2011) című filmjeit válogatták be a jelöltek közé.

boldogsagpasztilla

Boldogságpasztilla (Pastila fericirii)

Bosszú. Olyan jólesik. De mindennek ára van…

Rendező: Felméri Cecília
Forgatókönyv: Felméri Cecília ötlete alapján, Felméri Cecília és Ruxandra Ioanid
Operatőr: Vlad Lomnășan
Díszlet: Andrada Chiriac, Ruxandra Ioanid
Vágó: Eugen Kelemen
Hang: Eugen Kelemen, Alexandru Dumitru
Gyártásvezető: Natalia Gurău
Producer: Sorin Botoșeneanu
Vezetőtanár: Radu Gabrea
Partner: Argo Audiovizuális Egyesület

A 2013-as Gopo-díj rövidfilmes kategóriájának további jelöltjei: Nicolae Constantin Tănase Blu (2012), Adrian Sitaru Chefu’ (2011), Dorian Boguță De azi înainte(2012), valamint Radu Potcoavă Tatăl meu e cel mai tare (2012) című filmje.

A gálaünnepséget március 25-én tartják a bukaresti Nemzeti Operaházban, élőben közvetíti a ProCinema tévéadó, valamint online nézhető lesz awww.premiilegopo.ro, illetve a www.voyo.ro oldalon.

Ottlik 101 – Filmpályázatfeb 26, 2013

Kortárs folyóirat és a Kortárs Online kulturális portál az Ottlik emléknapok 2013. rendezvénysorozat keretében nyílt pályázatot hirdet Ottlik Géza irodalmi munkásságán alapuló, az író motívumai által inspirált, azokat felhasználó rövidfilmek és filmetűdök készítésére.

A zsűrizést a Kortárs Online filmrovatának tagjai végzik, a zsűri elnöke Zalán Vince filmesztéta. A pályamunkák elbírálásakor figyelembe vesszük a különböző modern és egyéni filmnyelvi eszközök kreatív felhasználását, továbbá a kijelölt téma minél alaposabb kiaknázását.

A pályázat feltételei:

– A filmek hossza minimum 3, maximum 10 perc lehet.
– A beérkező pályamunkákat DVD-video formátumban, DVD lemezre kiírva várjuk.
– Egy pályázó csak egy munkával indulhat.
– A pályázás díjtalan, előzetes regisztráció szükséges 2013. március 10-ig.

kortars.ottlik@gmail.com e-mail címre várjuk a pályázótól a következő adatokat:
név, életkor, lakóhely, e-mail cím, a pályamunka címe.

A pályázati munkák beküldésének határideje 2013. április 25.
A pályázatok elbírálásának időpontja 2013. április 30.
A hivatalos eredményhirdetésre május 10-én este kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A zsűri által legjobbnak ítélt pályamunka készítője 200.000 Ft díjazásban részesül.

Beküldési cím: 1062 Budapest, Bajza utca 18.
Postai cím: 1406 Budapest, Pf. 93.

Forrás: http://www.kortarsonline.hu/ottlik-filmpalyazat

A pályázat plakátja

1 oldal | 2 összesen12