Dokumentumfilmes workshop a Sapientián

Sapientia EMTE dokumentumfilmes workshopot hirdet, melynek vezetője Balint Arthur, operatőr, rendező. A neve ismerősen cseng minden erdélyi filmes és filmkedvelő számára, nem véletlenül mivel olyan dokumentumfilmek alkotója, amelyek egyéni meglátással és sok szakmai tapasztalattal készültek Erdélyben az itthon létről, a körülöttünk élő emberekről. A szituációs dokumentumfilmes műfaj képviselőjeként számtalan külföldi fesztiválon ért el sikereket. Filmjei közül megemlíteném a Poros öltöny című dokumentumfilmet, amellyel megnyerte a Film.Dok fődíját 2008-ban és a Dialektus Nemzetközi Filmfesztiválon pedig különdíjat kapott. Az Ikrek című filmjével a 37. Magyar Filmszemle operatőri díját és a diákzsűri fődíjában részesült.

459712_10151884772919689_717990823_o
Bálint Arthur további filmek és díjai:
Kisvárosi mozi
Film.dok. Román-Magyar Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 2007 – legjobb operatőr
Alter-Native 15 – Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, 2008 – különdíj
Csigavár
Kamera Hungária, Budapest, 2005, alkotói díj
Aranykalyiba
35. Magyar Filmszemle, Budapest,2004, operatőri díj, dokumentumfilm kategória
Film.dok. Román-Magyar Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 2006, operatőri díj
Csendország
I. Aranyszem Fesztivál (HSC), 2007, Aranyszem díj, dokumentumfilm kategória.

Jelentkezés: bárki jelentkezhet, akit érdekel a dokumentumfilm készítés és előny, ha valaki szerzett már korábban némi filmes tapasztalatot.

A jelentkezők közül 10 fő kerül kiválasztásra, aki részt vehet a workshopon. A három konkrét alkalmon kívül folyamatos konzultáció fog zajlani telefonon és emailen.

Helyszín: Déva utca – média tanári, Kolozsvár

Témaleírás: Rövid szituációs dokumentumfilm készítése.

Egyszemélyes stábok, ahol az alkotók rendező-operatőr-hangmérnök-vágóként dolgoznak.

Három alkalomra osztott, egyenként két napos, szituációs dokumentumfilm készítésének oktatása.

Időpontok:

Május 11-12
Május 16-18
Május 27-28

TÉMA

Szereplő: Őr

Filmek tervezett hossza: 6 perc.

Téma: Ember és környezete, várakozás közben.

Mindennek van őre, vagy kapusa. Banknak, gyárnak, áruháznak, iskolának, kutyamenhelynek, múzeumnak, víztározónak, rendőrségnek, temetőnek, mozinak, színháznak, kocsmának, templomnak, stb. De akár a házőrző kutya is őrnek számít.

Az őrök figyelnek, akárcsak a megfigyelésen alapuló szituációs dokumentumfilmek készítői. A várakozás művészete könnyebben tanítható ebben a tematikában, mivel nem feltétlen célja ezeknek a rövidfilmeknek a cselekmény megragadása. A kiválasztott szereplők, esetenként órákon keresztül nem tesznek mást, csak helyhez kötötten szótlanul figyelnek. Figyelnek, hogy őrizzék a rendet, kiszűrjék és elhárítsák azokat a problémákat, amik ezt a rendet megzavarhatják. De az is lehet, hogy rutinosan unatkoznak, esetleg az órájukat figyelik, hogy mikor jön a váltás. Előveszik otthonról hozott szendvicsüket, vagy kedélyesen csevegnek a látogatókkal. Dolgoznak nappal és éjszaka, de még hétvégén is.

Gyakorlati előnye ennek a témának, hogy nem annyira a nehezen elsajátítható bravúros kamerakezelés dönti el a film élvezhetőségét, hanem a gondolkodásmód. Másik előnye, hogy szkeccs filmként működhet, ami ebben az esetben azért fontos, mert így nem csak oktatás történik a workshop ideje alatt, hanem végeredmény is születik.

A szkeccs film egyenként lehet száraz, de jól megszerkesztve összességében az őrzés-védés színes palettáját kínálja majd.

Tanmenet:

Május 11-12

2 nap, elméleti és gyakorlati oktatás.

Megfigyelésen alapuló, szituációs dokumentumfimek nyersanyagainak elemzése. A néha, másodperc törtrésze alatti döntés, hogy mikor áll át az operatőr egy másik képkivágásra, az a vágatlan nyersanyag elemzéssel tanulható leginkább. A filmszerűségre törekvés fontos, hogy élvezhetőbbé tegyünk egy történetet, de a forma csak eszköz, amit gyakorlással el lehet sajátítani. Az elemzések után, helyzetgyakorlatokat tartunk, ahol a rendező-operatőr nem tudja pontosan, milyen cselekmények történnek a kiválasztott főszereplőjével, ezért folyamatos improvizálással kell kihoznia a jelenetből a kisfilm lehetséges összevághatóságát.

Május 16-18

2 nap, a választott szereplőkkel forgatott próbafelvételeknek elemzése és filmtervek koncepciónak kidolgozása.

Empátia készségfejlesztés és félkész történet lehetséges variációinak kidolgozása. Dokumentumfilm készítése során fontos, hogy ne döntsük el már az elején, hogyan szeretnénk megmutatni egy történetet, hanem hagyjuk, hogy a történet és a szereplő vigye magával az alkotót. Azért kell alkalmazkodnia az alkotónak a világhoz, amit megfigyel, mert a hitelesség róvására megy a merev, előre kialakult koncepcióhoz való hozzáállás, ragaszkodás.

Május 27-28

2 nap forgatás és vágás.

Kreatív gondolkodás és a filmek nyersanyagának újraértelmezése. A leforgatott nyersanyagok újbóli elemzése a szituációs dokumentumfilm készítése folyamán, nagyon fontos mozzanat, hiszen az eredeti elképzeléseinkhez képest a valóság mindig más helyzeteket hoz létre. A nyersanyag elemzése a vágás előtt fontos, mivel a forgatási helyszzíntől , helyben és időben távolabb több esély van már filmként tekinteni a cselekményekre és észrevenni, ok-okozati összefüggéseket és formai lehetőségeket.

Eredmény: egy hónappal az utolsó találkozást követően min. 7 db fesztivál díj esélyes dokumentumfilm készül el

Jelentkezés feltételek:

Motivációs levél
Szakmai önéletrajz
Linkek illetve wetransferes fileok az előző filmes munkákhoz (ha vannak)

Minden dokumentumot PDF formátumban a tothorsolya@sapientia.ro email címre várjuk.

Jelentkezési határidő:
május 3, péntek este 12 óra
Eredményhirdetés:
május 6 hétfő

A workshopon a részvétel ingyenes.

Hozzászólás

*
*